Hírek

Balogh János XII. Nagykunsági Nagy-Sárréti Tájökológiai Konferencia Túrkevén

2016-02-23

Tizenkettedik alkalommal került megrendezésre a Nagykunsági Nagy–Sárréti Tájökológiai Konferencia Túrkevén a Városháza dísztermében. Dr. Balogh János születésének 103. évfordulója alkalmából a Corvin lánccal kitüntetett ökológus professzor életművét méltatta Dr. Szabó Zoltán a Túrkevéért Alapítvány elnöke.

A klímaváltozás hatásait ismertette Dr. Tóth Albert professzor emeritus és Dr. Sereges János egyetemi tanár.

Dr. Harka János a Magyar Haltani Társaság elnöke az év haláról, a Compóról, Kiss Balázs egyetemi hallgató a gémeskutak állapot felméréséről, Birizló Zsófia a Nagykunság "fűnyíróiról", avagy a karcagi birkakérdésről tartott előadást. Busi Olívia "Időutazás Ecsegpusztán" címmel emlékezett Benkő Gyula az egykori Református Gimnázium tudós –tanáráról, Ecsegpuszta védetté nyilvánítása érdekében végzett természetvédelmi tevékenységéről.

Az általános és középiskolás diákoknak meghirdetett pályázatok értékelésére, díjkiosztásra is sor került, ahol iskolánk tanulói is sikeresen szerepeltek.

A Nagykunsági- Nagy- Sárréti Táj és ember című pályázaton oklevelet, könyvajándékot kapott:

  • Barna Szabolcs III. hely
  • Lukács Máté különdíj

Felkészítő tanár: Dr. Krizsán Józsefné.

A konferencia koszorúzási ünnepséggel zárult a Dr. Balogh János utcánál található emlékhelyen.

Intézményünk 5 fős delegációja is elhelyezte a megemlékezés koszorúját.

Dr. Krizsán JózsefnéVissza a hírekhez


Legfrissebb video

Napi ige a református Bibliaolvasó Kalauz alapján

„...igen sokan lettek hívőkké”
(ApCsel 14,1–7)

1 Ikóniumban szintén bementek a zsidók zsinagógájába, és úgy hirdették az igét, hogy a zsidókból is, a görögökből is igen sokan lettek hívőkké. 2 De azok a zsidók, akik nem hittek, felingerelték és megharagították a pogányokat a testvérek ellen. 3 Mégis hosszabb időt töltöttek ott, és bátran szóltak az Úrban bízva, aki bizonyságot tett kegyelmének igéje mellett, és megadta, hogy jeleket és csodákat vigyenek véghez. 4 A város népe meghasonlott, és némelyek a zsidókkal, mások pedig az apostolokkal tartottak. 5 Amikor a pogányok és a zsidók vezetőikkel együtt összefogtak, hogy bántalmazzák és megkövezzék őket, 6 ők ezt megtudva elmenekültek Likaónia városaiba, Lisztrába, Derbébe és a környékre, 7 és ott hirdették az evangéliumot.

Ikóniumban folytatódik a missziói út. Itt „...igen sokan lettek hívőkké" (1). A bátor kiállás, a hit, az Úrtól vett jelek és csodák mind bizonyságok a kegyelem igéi mellett. A Küldő és a küldöttek együtt munkálkodtak az apostoli időkben. Ha a „nagy aratás" ideje elérkezik, az apostoli idők jelei újra láthatókká lesznek. Készüljünk erre! Mi is teljünk meg hittel, kegyelemmel, a Szentlélek erejével, mentő szeretettel. Körülöttünk még sok az elveszett ember.

RÉ 3 MRÉ 3